مهندسی پزشکی
در مهندسی پزشکی با تلفیقی از علوم مهندسی برطرف کردن نیازهای پزشکی در زمینه ساخت و نگهداری تجهیزات و نیز ساخت ابزارهای پزشکی برای کاربردهای پیشگیری، تشخیص و درمان بیماریها مد نظر است. این رشته کاربرد علوم فنی و مهندسی در یاریرساندن به پزشکان در تشخیص و درمان بیماریها است.
مهندسی پزشکی یکی از تازهترین رشتههایی است که قدم به عرصه دنیای فناوری جهانی نهاده و این رشته بدین منظور شکل یافته تا پزشکان را در تشخیص و درمان یاری دهد. مهندسی پزشکی دقت و تنوع در تشخیص را گسترش دادهاست بهطوریکه تشخیص بدون دستگاهها امکانپذیر نیست. تاکنون دستگاههایی از جمله EEG ،ECG ،MRI ،CT-Scan کمک بسیار بزرگی به پزشکی نمودهاند و هم راستای وسایل تشخیصی وسایل و ملزومات درمانی گسترش یافته تا بیماران را به گونهای تحت درمان قرار گیرند که میتوان سمعک، ونتیلاتور، دیالیز (تراکافت)، فراصوت (اولتراسوند) و کاربردهای گوناگون لیزر را نام برد.
گرایش های رشته مهندسی پزشکی
مهندسی پزشکی رشتهای متشکل از گرایشهای گوناگون مهندسی و علوم پزشکی است. در نتیجه پیدایش گرایشهای تازه این رشته دور از انتظار نخواهد بود. هماکنون در ایران در مقاطع گوناگون آموزش عالی گرایشهای زیر تدریس میگردند:
مهندسی پزشکی بالینی
بیوالکتریک
مهندسی بیومکانیک
بیومواد
مهندسی بافت
پردازش تصاویر پزشکی
مهندسی توانبخشی
مهندسی ورزش
مدلسازی سامانههای فیزیولوژیکی
ابزار دقیق در مهندسی پزشکی
مهندسی فناوری تجهیزات آزمایشگاه تشخیص پزشکی
مهندسی فناوری تجهیزات اتاق عمل
وظایف های مهندسی پزشکی
به طور کلی وظایف اصلی مهندس پزشکی را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
انجام کارهای تحقیقاتی و پژوهشی نظری و عملی در خصوص تولید یا بهبود کیفیت تجهیزات و دستگاههای پزشکی
طراحی و تولید لوازم، تجهیزات و دستگاههای پزشکی
نصب و راهاندازی تجهیزات پزشکی
آموزش نحوه استفاده و نگهداری از تجهیزات و دستگاههای پزشکی به کارکنان بیمارستانها و پزشکان
نظارت و اجرای عملیات صادرات و واردات تجهیزات و دستگاههای پزشکی
آینده شغلی و بازار کار
از آنجا که قیمت تجهیزات و دستگاههای پزشکی معمولا بسیار بالا است، نحوه صحیح استفاده و نگهداری از آنها برای پزشکان و بیمارستانها بسیار مهم است. بنابراین مهندسان پزشکی که برای رفع این نیاز حضورشان ضروری است، میتوانند جذب مراکز درمانی و بیمارستانها شوند.
بسیاری از ابزار، تجهیزات و دستگاههای پزشکی از کشورهای دیگر به ایران وارد میشوند. در گذشته، پزشکان کارهای مربوط به سفارش و امور فنی آنها را انجام میدادند و معمولا به دلیل نداشتن تخصص کافی و دانش فنی لازم، مشکلات مختلفی به وجود میآمد. به همین دلیل امروزه شرکتهای واردات و صادرات این تجهیزات، از مهندسان پزشکی که دانش و تخصص لازم و مرتبط را دارند، استفاده میکنند. شاید بتوان گفت بخش عمدهای از فارغالتحصیلان مهندسی پزشکی جذب این شرکتها میشوند. همچنین مهندس پزشکی که تجربه و سرمایه کافی داشته باشد، میتواند به طور مستقل شرکت واردات تجهیزات پزشکی تاسیس کند و حتی نمایندگی شرکتهای خارجی را بگیرد.
شرکتها یا کارخانجات تولید کننده انواع وسایل، تجهیزات و دستگاههای پزشکی از مکانهای دیگری است که بسیاری از مهندسان پزشکی جذب آنها میشوند. چون بخش عمدهای از صنعت پزشکی کشور را تجارت تجهیزات پزشکی تشکیل میدهد، بیشتر فارغالتحصیلان مهندسی پزشکی جذب حوزه خرید و فروش تجهیزات پزشکی میشوند.
همچنین در صورت داشتن علاقه به آموزش و مدارک تحصیلی لازم، فارغ التحصیلان مهندسی پزشکی می توانند در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی به آموزش و تدریس و پژوهش بپردازند. به دلیل جدید بودن حوزه مهندسی پزشکی زمینههای تحقیقاتی و پژوهشی مناسبی در کشور وجود دارد که مهندسان پزشکی، به خصوص آنها که در ردههای عالی تحصیل کردهاند، میتوانند جذب مراکز تحقیقاتی و پژوهشکدهها شوند.